TBS - Natasza Tardio [leeshoekje.nl]
Recensie

TBS – Natasza Tardio

Na het lezen van ‘Moordgeheim’ kreeg ik de tip om ook Natasza Tardio’s nieuwste boek te lezen TBS. Moordgeheim vond ik wel een aardig boek, maar wel erg kort, omdat het een jeugd novelle was, om een indruk te geven van de schrijfwijze. Ik besloot daarom bij de bibliotheek TBS te lenen.

TBS

Maya’s leven is zoals het zou moeten zijn: ze heeft een hilarische beste vriendin, een date met de leukste jongen van de school en ook best prima ouders. Maar dan wordt alles anders. Maya’s moeder wordt verliefd op een cliënt: tbs’er Nico D.

De affaire wordt breed uitgemeten in de media en vanaf dan weet het hele dorp ervan. Het gaat van kwaad tot erger: Maya wordt gepest op school, die leuke jongen kijkt niet meer naar haar om en dan besluit haar vader zijn koffers te pakken. En het ergste van alles is nog wel dat Nico binnenkort vrijkomt en haar moeder doodleuk verkondigt dat haar nieuwe liefde bij hen komt wonen.

In Maya’s ogen veranderen moordenaars niet, ook niet na een paar jaar dwangverpleging. Hoe kan ze haar moeder daarvan overtuigen? En wat als die gevaarlijke gek straks echt bij hen intrekt?

Het Verhaal & De Personages

Maya heeft een leven zoals de gemiddelde tiener. Een beste vriendin en een crush op een jongen die haar ook nog op date vraagt. Maar dan veranderd alles in een klap als haar moeder besluit het huwelijk met haar vader op zijn kop te zetten en van het hele gezin. Maya’s moeder werkt in een TBS kliniek er wordt verliefd op een cliënt.

Maya snapt niet wat er mis is met haar moeder en ook haar vader denk dat het maar een fase is. Maar als de moeder onder onderzoek wordt gezet door de relatie met haar cliënt en het ook nog eens in het nieuws komt. Kan je in een klein dorp niets meer ontkennen en nergens meer schuilen voor afkeurende blikken en geroezemoes.

Maya wordt op school gepest en tot overmaat van ramp denkt ze dat zowel haar beste vriendin als haar cruch haar laten zitten voor elkaar. Gelukkig is daar wel een oude vriendschap die weer opbloeit en haar steun bied. Maar is dat genoeg als de liefde van je moeder bij je komt wonen en je vader je links laat liggen?

Maya’s hele leven licht op zijn kom en haar moeder lijkt nergens anders om te geven dan haar nieuwe vlam die net uit een TBS kliniek komt. Maya vertrouwt hem niet en al snel blijkt dat haar leven niet veilig is. Maar komt het door Nico de TBS’er of is er meer?

Ja dat vertel ik niet want dan vertel ik teveel!

Niet bevredigd

In boeken is er altijd een keerpunt waar je wel een vermoeden heeft wat er gaat gebeuren, zo ook in TBS. Je voelt dat er iets gaat komen en je voelt dat het toch anders gaat lopen. Helaas kan ik niet veel vertellen zonder iets weg te geven, maar het einde was voor mij niet bevredigd. Ik had het liever anders gezien. Was het teleurstellen? Niet persé het is ook wel mooi als niet alles loopt als verwacht en toch had ik het graag anders zien aflopen.

Is het boek een aanrader? Ik vond het heel vermakelijk omdat het veel gaat over morale-dilema’s. Hoe zou ik regeren als mijn moeder mijn vader verliet voor een TBS’er? Hoe kan je als een moeder (wat ik ben) zonder na te denken over de consequenties voor je kind, zo verliefd worden? Interessante vragen! En wil je nou het einde weten wat ik niet bevredigend vond? Ja dan moet je het echt zelf lezen.

Informatie

Titel: TBS
Auteur: Natasza Tardio
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar: 2020
Pagina’s: 288
Categorie: YA

Lees ook


Heb jij al eens een boek van Natasza Tardio gelezen? Laat het hier onder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *