Het geheim van Müritz - Astrid Harrewijn
Recensie

Het geheim van Müritz – Astrid Harrewijn

Toen ik laatst Storytel uitprobeerde, ging ik in het aanbod op zoek naar titels die ik nog niet kende, maar me wel interessant leken. Zo vond ik de Storytel Original ‘Het geheim van Müritz’, geschreven en voorgelezen door Astrid Harrewijn. Dit is eigenlijk een driedelige serie, maar ik luisterde het als één geheel. In de korte omschrijving las ik over reizen en geschiedenis, twee onderwerpen die mij erg aanspreken. Daarnaast is Astrid Harrewijn de auteur van ‘De Stroopwafelshop‘, een boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Mijn interesse was dus gewekt.

Het geheim van Müritz

Over het boek

Belle Müritz heeft een tussenjaar en staat op het punt om op wereldreis te vertrekken, als ze een medaillon en een fotoalbum krijgt uit de nalatenschap van haar oma. Beide voorwerpen lijken een geheime boodschap te bevatten. Wilde haar oma haar iets vertellen?

Belle ontdekt dat ze haar reislust gemeen heeft met haar oma én de oma van haar oma, maar waarom heeft haar oma haar dan nooit over haar reis verteld? Ze besluit haar reisschema volledig om te gooien en vertrekt naar Florence, wat het begin is van een uitgebreide zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

Schilderachtig familieportret

Als ik ‘Het geheim van Müritz’ in één woord moet omschrijven, dan is het ‘schilderachtig’. De personages en reisbestemmingen worden zo gedetailleerd beschreven, dat ze voor de lezer tot leven komen. Dat maakte het ook extra leuk om over bestemmingen te lezen waar ik zelf ben geweest, zoals Florence, Wenen en natuurlijk Amsterdam. Prachtig trouwens hoe Amsterdam vanuit het perspectief van de Amerikaanse Belle werd omschreven. Daarnaast zorgde het mysterieuze element van het verhaal ervoor dat ik direct in het verhaal werd getrokken.

Drieluik

Wat ik mooi vond aan dit verhaal, is dat het een drieluik vormde over de levens van vrouwen van drie verschillende generaties. Wel moet ik zeggen dat ik de overeenkomsten tussen de levens van de drie vrouwen er iets te dik bovenop vond liggen. Een aantal toevallige overeenkomsten kunnen prima, maar dit waren er wel erg veel, waardoor ik het verhaal iets minder geloofwaardig vond.

Drama

In deze levens blijkt niet alleen een enorme reislust centraal te staan, maar ook een groot drama. Omdat het boek zo luchtig begon, zag ik dit niet echt aankomen. Ik zat zó in het verhaal, dat ik het tijdens het luisteren niet droog hield. Het was dus niet het feelgoodboek dat ik verwachtte toen ik de naam van Harrewijn zag staan, maar wel een prachtig drama.

Informatie

Titel: Het geheim van Müritz (deel audioboek)
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgeverij: Storytel Original NL
Voorgelezen door: Astrid Harrewijn
Jaar: 2020
Totale lengte (deel 1, 2 en 3): 10.27 uur


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *