Geef het kind in jezelf ook eens iets te lezen
Boekenliefde

Geef het kind in jezelf ook eens iets te lezen

Wie heeft er geen mooie herinneringen aan de verhalen uit zijn of haar jeugd? Of je ze nou zelf hebt gelezen of voorgelezen hebt gekregen, er zijn altijd een aantal kinderboeken die je voor altijd bijblijven. Toch verdwijnen deze boeken zodra we ouder worden vaak naar het verdomhoekje: we laten ze stof vangen in de boekenkast of doen ze zelfs helemaal de deur uit. In het beste geval bewaren we onze favorieten voor als we ooit zelf kinderen krijgen. Maar wie zegt dat je als volwassene geen kinderboeken meer mag lezen?

Eenvoudig leesvoer

Wat maakt een boek nu eigenlijk tot een kinderboek? Voornamelijk het feit dat het eenvoudig te lezen is en goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Maar er staat nergens dat deze boeken verboden terrein zijn voor volwassenen. Zelf vind ik het eigenlijk nog steeds wel eens fijn om een kinderboek te lezen. Ze lezen zo makkelijk weg en de verhalen zijn vaak geschikt voor alle leeftijden. Ik merk zelfs dat als ik een geliefd kinderboek later nog eens teruglees, ik weer nieuwe dingen opmerk die mij de eerste keer zijn ontgaan.

Verhalen om bij weg te dromen

De avonturen zoals wij die uit kinderboeken kennen nemen ons vaak mee naar een andere wereld. Bij zulke verhalen kun je, als ze goed geschreven zijn, heerlijk wegdromen. Denk naar eens aan de Harry Potter boeken van J.K. Rowling. Deze waren in eerste instantie ook bedoeld voor kinderen, maar zijn nu geliefd bij alle leeftijden. Hetzelfde heb ik bij de Leeuwenjongen-trilogie van Zizou Corder. Deze boeken vertellen het wonderlijke verhaal van Charlie, die met katten kan praten en met hulp van deze katten op zoek gaat naar zijn ontvoerde ouders. Als kind was ik gek op deze boeken, en toen ik ze een paar jaar geleden weer las werd ik opnieuw helemaal meegevoerd in het verhaal. Dat is de kracht van goede boeken.

Niet kinderachtig

Wat me daarnaast opvalt is dat kinderboeken vaak bepaald niet kinderachtig zijn. Zo was ik als kind helemaal weg van de historische romans van Simone van der Vlugt, die speciaal voor kinderen waren geschreven. Hierin ging Van der Vlugt de wreedheden uit de geschiedenis niet uit de weg, ze maakte ze alleen behapbaar voor jongere lezers. Ik heb ontzettend veel over verschillende tijdperken geleerd van deze boeken en zou ze graag ooit opnieuw willen lezen als ik er de tijd voor heb.

Emotionele waarde

Ik zie steeds vaker dat boeken die ik als kind fantastisch vond, nu opnieuw worden uitgegeven. Vaak als prachtig gebonden exemplaren, zoals de hierboven genoemde boeken van Simone van der Vlugt of de klassiekers van Paul Biegel. Het liefst zou ik meteen naar de boekwinkel rennen om deze boeken in huis te halen, vanwege de emotionele waarde en de mooie herinneringen aan deze boeken. Maar met het oog op de beperkte ruimte in mijn boekenkast heb ik me tot nu toe weten te beheersen. Maar voor hoe lang?

Mijn 5 favoriete kinderboeken(series)

Aangezien ik als kind echt de halve bibliotheek heb uitgelezen, is het best moeilijk om een top 5 van favoriete kinderboeken samen te stellen. Hieronder doe ik een poging, maar terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat er nog zoveel andere geweldige kinderboeken zijn die eigenlijk ook in dit lijstje thuishoren. De vijf hieronder zijn me in elk geval erg bijgebleven.

  1. Harry Potter – J.K. Rowling
  2. Bloedgeld – Simone van der Vlugt
  3. Het Sleutelkruid – Paul Biegel
  4. Leeuwenjongen – Zizou Corder
  5. De Gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren

Lees jij ook nog wel eens een kinderboek? Of was je als kind helemaal weg van een bepaald boek? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *