54 minuten [leeshoekje.nl]
Recensie

54 Minuten – Marieke Nijkamp⠀

Boeken die vanuit het Engels zijn vertaald in het Nederlands, daar kijken we niet meer zo van op. Persoonlijk lees ik dan liever het origineel, dan de vertaling. Al maak ik vaak genoeg uitzonderingen omdat het makkelijker verkrijgbaar is. Een Nederlandse schrijfster, die een Engelse roman schrijft, dat hoor je niet vaak. En zeker niet dat, dat boek dan weer in het Nederlands wordt vertaald. Dat is precies wat Marieke Nijkamp heeft gedaan met haar debuutroman ‘This is Where it Ends’ of zoals de Nederlandse titel luidt ‘54 minuten’. 


54 Minuten

“Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.”

Het Verhaal & De Personages

In ‘54 minuten’ wordt je door vier middelbare school studenten meegenomen gedurende 54 minuten terwijl er een schietpartij plaats vind op hun school. 54 minuten die hun leven compleet op hun kop zet en alles bepalend kan zijn. Van minuut tot minuut wordt je door de vier studenten meegenomen hoe zij zich voelen. 

Het onderwerp high school shooting, is niet geheel nieuw. De manier waarop Nijkamp echter de belevingswereld van vier tieners in 54 minuten beschrijft dat maakt dit verhaal interessant. Wat gaat er door je heen als er geschoten wordt door een medescholier die: je ex, broer, broer van je vriendin of iemand die je nooit echt als vriend zag is. Met de vraag erbij: Wie draagt schuld aan deze daad?

Elk personage heeft zijn eigen verhaal, wat bij mij soms wel enige verwarring veroorzaakte. Wat was de relatie ook al weer? Toch klopt het uiteindelijk wel allemaal als verhaal  en is het een spannend en realistisch geschreven. 

Ver-van-me-bed-show

Het hele concept ‘high school shooting’ is natuurlijk een ontzettend actueel onderwerp in Amerika. Waarbij het soms bijna iets normaal lijkt te zijn, tot onze schrik. Voor ons is het daarom misschien een ‘ver van me bed show’. Nijkamp weet echter het verhaal zo realistisch te maken dat het een publiek buiten Amerika ook zeker weet te bereiken. Het zou zo ook in Nederland kunnen voorkomen (laten we uiteraard hopen van niet). Maar wat als het gebeurd? Hoe handel jij dan?! 

Een prachtig Engels debuut van een Nederlandse schrijfster. 

Informatie

Titel: 54 Minuten (Origineel: This Is Where It Ends)
Auteur: Marieke Nijkamp⠀
Uitgeverij: Harper Collins Young Adult⠀
Jaar: 2017
Pagina’s: 320
Categorie: YA [15 – 18 jaar]⠀

Andere boeken van de Auteur

Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijfster, die inmiddels een New York Time Bestseller is. Inmiddels heeft zij dan ook meerdere boeken uitgebracht. Waaronder ook een Grafic Novel. Vorige maand is de Nederlandse vertaling van haar laatste boek ‘Even If We Break’: ‘Zelfs als we zwijgen’ verschenen. Waar ik heel benieuwd naar ben. 


Ben jij al bekend met de boeken van Marieke Nijkamp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *