Stief - Marion Pauw [leeshoekje.nl]
Recensie

STIEF – Marion Pauw

Is steeds meer boeken voor jongeren blijkt de rol van social media groter te worden. Zowel in de Kluitman Jeugd novelle #sweetsixteen en De Verleiding speelde het een onwijs belangrijke rol in het gedrag van de tieners. Ook in het boek STIEF – Marion Pauw blijkt het medium Instagram weer een onderwerp wat niet weg te denken is.


STIEF

“De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, Sigrid. Haar ­ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt. Kiki doet er alles aan om haar op te vrolijken. Als ze iets leuks met vriendinnen gaat doen, houdt ze zelfs dat geheim om haar moeder niet te kwetsen. Ook met haar vader heeft ze om die reden weinig contact. Als haar moeder een nieuwe vriend krijgt, wordt het weer gezellig in huis. Johan is altijd vrolijk en verwent Kiki en haar moeder met cadeautjes en leuke uitstapjes. ­Johan zegt dat hij in auto’s ­handelt, maar Kiki komt er per toeval achter dat hij niet de waarheid spreekt. Wat moet ze met deze informatie, nu haar moeder eindelijk weer gelukkig is?”

Het Verhaal & De Personages

Kiki is een outsider op school, wat ze op zich niet erg vind. Tuurlijk zou zij net als haar ‘nerd’ vrienden (zoals ze zichzelf noemt) haar kliekje zo in ruilen om bij de populaire kids te horen. Zoals de oh zo populaire en dromerige Thobias. Maar Kiki ziet zich zelf als gewoon en deelt op haar Instagram liever afbeeldingen van wolken dan zichzelf.

Ook Kiki haar thuis situatie is niet Ideaal. Drie jaar geleden zijn haar ouders gescheiden en nu haar vader net een baby gekregen met de dame waarmee hij toentertijd een affaire had. Haar moeder heeft nog altijd veel verdriet om de scheiding wat een twee strijd levert voor Kiki.

Tot haar moeder John ontmoet. Een rijke vent, die de wereld van haar moeder op zijn kop zet. Hij geeft geld aan d’r moeder en haar uit als of het aan de bomen groeit en is ook nog eens onwijs aardig en gezellig. Hij zorgt er zelf voor dat Kiki meer zelfvertrouwen krijgt en besluit voor zichzelf het roer om te gooien en meer in de ‘INSTA’ picture te staan tot opvallends van de leukste jongen van de school.

Maar dan ontdekt Kiki dat John misschien toch niet helemaal is wie hij lijkt. Maar hij maakt haar moeder wel zo ontzettend gelukkig. Weer komt Kiki voor een dilema te staan en als ze haar moeder wil waarschuwen, lijkt die niets in de gaten te willen hebben.

Voordehand liggend, realtistisch?

Kiki is een toffe meid. Ze mag dan niet zo populair zijn, maar op zich vind ze dat niet al te erg. Als ze wel de kans krijgt, zal ze die ook zeker pakken. Echter niet zonder onder ogen te hebben wat belangrijk is. Een stoere chick dus, en dat vind ik nog als dromerig. Ik weet niet persé of dat realitisch is voor een vijftienjarige tiener in een social media wereld.

Het verhaal betreft de “stiefvader” dat is een beetje voor de hand liggend hoe het loopt. Maar misschien is dat ook niet anders in een boek met maar 100 pagina’s. Ik heb het in elk geval in één adem uitgelezen. Het is voor de doelgroep zeker fijn geschreven.

Informatie

Titel: STIEF
Auteur: Marion Pauw
Uitgeverij: Kluitman
Jaar: 2019
Pagina’s: 96
Categorie: Jeugd (13 – 15 jaar)


Stel je zelf eens de vraag: Hoe belangrijk is de rol van Social Media in jouw leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *