Getest: Storytel
Boekenliefde

Getest: Storytel

Kort geleden kampte ik met een fikse oogontsteking, waardoor mijn zicht verre van optimaal was. Dat betekende niet alleen dat ik niet kon werken, maar ook dat lezen absoluut onmogelijk was en ik iets anders moest bedenken om de tijd te doden. Gelukkig had ik net daarvoor een advertentie voorbij zien komen over het twee weken gratis uitproberen van Storytel. Dit leek mij het perfecte moment om dat te doen.

Lekker voorgelezen worden

Door Storytel herontdekte ik het voorgelezen worden, dat zeker niet alleen fijn is voor kinderen. Ik had al eens eerder een luisterboek beluisterd, en vond dat toen ook al fijn, maar ik had wel de neiging om in slaap te vallen tijdens het luisteren. Deze keer probeerde ik er dus meer mijn aandacht bij te houden, en dat is gelukt.

Allereerst koos ik voor ‘ De brief voor de koning’ van Tonke Dragt, waaraan ik mooie herinneringen heb uit mijn kindertijd. De stem van Willem Nijholt paste perfect bij het boek en nam mij mee naar een tijd van ridders en kastelen. Hoewel dit boek bijna 16 uur duurde, had ik nog een week van mijn proefabonnement over toen ik het uit had. Genoeg tijd voor nog een boek! Ik koos voor de 3-delige Storytel-original ‘Het geheim van Müritz’, geschreven en voorgelezen door Astrid Harrewijn. Binnenkort zal ik van beide boeken een recensie plaatsen, maar voor nu kijk ik vooral naar mijn ervaringen met Storytel zelf.

Het aanbod

Op het aanbod van Storytel heb ik niets aan te merken. De dienst biedt een breed aanbod aan lusterboeken en e-books in het Nederlands en Engels. Hoewel ik stiekem hoopte dat het boek dat ik op dat moment aan het lezen was (‘Solo’ van Tania Aebi) als luisterboek beschikbaar zou zijn, was ik niet verbaasd dat dit niet het geval was. Het boek in tenslotte al wat ouder en nu waarschijnlijk niet meer zo populair. Sterker nog, tot mijn verbazing zat het Engelstalige e-book wél in het aanbod van Storytel. ‘De Brief voor de koning’ kon ik wel meteen vinden, en toen ik deze uit had, stond er genoeg leuks in de app om een nieuw boek uit te zoeken.

Overzicht en gebruiksvriendelijkheid

Dat brede aanbod heeft wel een keerzijde. Als je niet precies weet welk boek je zoekt, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Door het brede aanbod kun je makkelijk een leuke titel over het hoofd zien. De redactie van Storytel heeft de boeken wel onderverdeeld in thema’s, zoals ‘populaire mensen’, ‘sporthelden’ en ‘weekendtips’, maar dat zijn niet de thema’s waar ik zelf op zou zoeken. Via het menu kun je wel op genre zoeken, maar ook de genrepagina’s zijn onderverdeeld in vrij willekeurige subthema’s, waardoor dat de zoektocht nog niet veel makkelijker maakt. Bovendien zie je in de zoekresultaten zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken en vind je naast luisterboeken ook e-books. Dat kan je uitzetten, maar daar kwam ik helaas pas op de laatste dag van mijn proefperiode achter.

Wat ik wél heel fijn vond, was dat ik na het beluisteren van een boek suggesties kreeg voor andere boeken die ik misschien ook leuk zou vinden. Dat helpt wel heel erg bij het ontdekken van nieuwe boeken.

De audiospeler

Het beluisteren van de boeken werkte perfect. Je kunt de boeken openen in een audiospeler, waarin je precies ziet hoe lang het boek duurt en hoe ver je al bent. Ook kun je eenvoudig terugspoelen als je even iets gemist hebt. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het boek iets sneller af te spelen als je dat prettig vindt, maar daar heb ik zelf geen gebruik van gemaakt. Je kunt de app ook prima sluiten tijdens het luisteren, want dan blijft hij op de achtergrond gewoon werken. Met een knop op je startscherm kun je eenvoudig pauzeren en verdergaan. En als je gebeld wordt tijdens het luisteren wordt het boek netjes voor je gepauzeerd, zodat je daarna verder kunt gaan waar je gebleven was.

Informatie en beoordelingen

Wanneer je door het aanbod scrollt en een boek aanklikt, zie je in één oogopslag waar het over gaat, wie het voorleest en hoe lang het duurt. Daarnaast kun je ook beoordelingen van andere luisteraars lezen. Na het beluisteren van een boek krijg je zelf ook altijd de vraag om het te beoordelen. Allereerst krijg je aan de hand van emoji’s de vraag welke emoties bij je opriep en daarna kun je nog een sterrenbeoordeling geven en eventueel een recensie schrijven. Vooral de beoordeling op basis van emoties vind ik erg leuk en laagdrempelig.

De prijs

Na de proefperiode betaal je voor Storytel €11,99 per maand. Is het dat geld waard? Dat is moeilijk te zeggen. Als je altijd naar luisterboeken luistert en daarnaast geen gewone boeken leest, waarschijnlijk wel. Het gemiddelde luisterboek kost al €15,-, dus met 1 per maand heb je het er al uit. Ikzelf lees echter liever fysieke boeken en zou normaal gesproken te weinig audioboeken luisteren om dit bedrag eruit te halen. Ik zou dus niet zo snel kiezen voor een doorlopend abonnement, maar eerder af en toe als het zo uitkomt een maandje Storytel erbij nemen.

Conclusie

Storytel is een fijne app met een breed aanbod aan audioboeken en e-books. Wel kan er nog een slag gemaakt worden op het gebied van de doorzoekbaarheid en indeling in categorieën. Daarnaast zou het helpen om nieuwe gebruikers even kort mee te nemen door de belangrijkste filterinstellingen, zodat zij eenvoudiger de boeken kunnen vinden waar zij naar op zoek zijn. Verder is de app eenvoudig in gebruik en, als je uitgaat van 1 luisterboek per maand, helemaal niet zo duur.


Zelf Storytel uitproberen?

Ben je na het lezen van dit bericht nieuwsgierig geworden? Probeer dan net als ik Storytel 14 dagen gratis uit. Goed om te weten: Je kunt het abonnement op elk gewenst moment stopzetten, maar als je dat niet doet wordt het automatisch omgezet in een betaald abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *