Een bijzonder jaar - Lori Nelson Spielman
Recensie

Een bijzonder jaar – Lori Nelson Spielman

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ‘Een bijzonder jaar’ van Lori Nelson Spielman las. Maar het was zo’n heerlijk feelgoodboek, dat ik er graag toch nog een recensie over wilde schrijven. Ik heb dit boek niet zelf uitgezocht, maar kreeg het van mijn moeder nadat zij het zelf had gelezen. Het is duidelijk dat ze mijn smaak wat betreft boeken goed kent, want ik heb dit boek met een grijns van oor tot oor uitgelezen.

Een bijzonder jaar

Over het boek

Als Brett’s moeder overlijdt, gaat iedereen, inclusief Brett zelf, ervan uit dat zij een flink bedrag zal erven én aan het hoofd van het familiebedrijf komt te staan. Niets is minder waar. Terwijl haar beide broers een vermogen erven, krijgt Brett niets, afgezien van een lijstje met levensdoelen, dat ze zelf heeft opgesteld toen ze veertien was. Pas als Brett alle doelen op het lijstje heeft behaald zal ze haar deel van de erfenis krijgen. In slechts een jaar tijd moet ze onder andere een kind krijgen, verliefd worden en een paard kopen.  Brett is verbijsterd. Alsof ze nog steeds dezelfde dromen en wensen heeft als toen ze veertien was! En hoezo verliefd worden? Ze is toch al jaren samen met Andrew? Wanneer Brett besluit het lijstje toch een kans te geven, belooft het een bijzonder jaar te worden.

Absolute feelgood

Wat een fijn boek! Hoewel het verhaal begint met het overlijden van Brett’s  moeder is dit absoluut geen treurig verhaal. Aan de hand van het bizarre lijstje van haar moeder begint Brett beetje bij beetje haar leven en geluk opnieuw te ontdekken. En dat levert veel humoristische situaties op. Ik heb meer dan eens hardop zitten lachen bij het lezen van het boek. Vooral om de briefjes die Brett’s moeder aan haar dochter heeft geschreven voor het behalen van elk doel, waarin ze precies lijkt te weten wat er op dat moment in haar dochter omgaat. Is het verhaal realistisch? Nee, dat niet. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat iemand in één jaar tijd al die doelen zal behalen en daar nog gelukkig van wordt ook. De puzzelstukjes vallen vaak net iets te goed op hun plaats. Maar eerlijk gezegd kan dat mij helemaal niets schelen. Het is gewoon een heerlijk feelgood verhaal dat mij met een warm gevoel achterlaat.

Informatie

Titel: Een bijzonder jaar
Oorspronkelijke titel: The Life List
Auteur: Lori Nelson Spielman
Uitgeverij: De Boekerij
Jaar: 2013
Pagina’s: 352 pagina’s


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *