Koffie met Lisa vanCampenhout
Koffie met...

Koffie met… Lisa van Campenhout

Lisa van Campenhout debuteerde dit jaar met ‘Bijna echt‘, een young adult-roman over een meisje dat alles bij elkaar liegt om leuk gevonden te worden. Naast auteur is Lisa ook mijn collega. Een interview voor Leeshoekje.nl kon dan ook niet uitblijven. Onder het genot van een (virtueel) kopje koffie, beantwoordde ze vijf vragen.

Wat doe je als je niet schrijft?

“Lezen! Haha. En schrijven voor mijn werk, want ik ben copywriter van beroep. En oké, ik heb nog wel wat andere hobby’s. Zo vind ik het heel leuk om groepslessen te volgen op de sportschool. Vroeger ging ik graag naar drag queen-shows, maar dat staat door corona op een vrij laag pitje. Daarom vermaak ik me met Drag Race Holland. En natuurlijk de standaard dingen zoals door de stad wandelen, eten met vrienden en Instagram-stories bekijken van mensen die ik al jaren niet gesproken heb.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Ik haal overal en nergens inspiratie vandaan: een zin uit een liedje, een misverstand met vrienden, iemand die ik op straat zie lopen… maar ook uit dingen die ik lees op blogs, Reddit of Twitter. Ik leer veel van de meningen van mensen over andere mensen. Ook, of eigenlijk vooral, als ik het er niet mee eens ben. Dat maakt het wat minder gênant dat ik zoveel tijd doorbreng op internet.”

Schrijven vraagt veel discipline. Hoe breng je dat op?

“Ik heb altijd schrijver willen worden. Toen ik jonger was, dacht ik altijd dat het vanzelf wel zou komen. Maar toen ik afgestudeerd was en nog steeds geen boek had geschreven, ging er bij mij een knop om. Ik moest en zou een boek publiceren. Daardoor werd ik iedere zaterdagochtend automatisch wakker met het idee: vandaag ga ik schrijven. Het was te belangrijk om het niet te doen. Toen ik een contract had, kwam daar ook nog een deadline bij, en die wilde ik echt graag halen. Dus ik maakte een schema met hoeveel woorden ik per week moest schrijven. En als ik even geen zin had, keek ik filmpjes van mensen die ik op creatief gebied heel erg bewonder. Zien wat zij bereikt hadden, inspireerde me om door te gaan.”

Heb je een tip voor beginnende schrijvers?

“Durf lelijk en cringy te schrijven. Je moet eerst door die lelijke, cringy versies heen gaan voordat je bij de mooie, gepolijste tekst komt. En: vraag, zeker in het begin, niet teveel van jezelf. Zeg nooit dat je de héle dag gaat schrijven. Spreek af dat je 2 uur lelijk moet schrijven, en dat je daarna moet stoppen. Dat geeft veel meer urgentie.

‘Bijna Echt’ was je debuut. Smaakt dat naar meer?

“Ik moet zeggen, toen ik net klaar was met schrijven genoot ik van die grote hoeveelheid tijd die ik ineens over had. Toen heb ik een paar maanden niks meer op papier gezet, maar ik verveelde me eigenlijk wel een beetje. Uiteindelijk ben ik – met lichte tegenzin – weer begonnen. Hoe verder ik in het verhaal kom, hoe meer ik denk: schrijven is echt beter dan veel tijd over hebben. Het geeft zoveel voldoening om in mijn eigen wereld te duiken, mijn personages te leren kennen en problemen op te lossen die ik zelf gecreëerd heb. Ik ben dus zeker van plan om door te gaan met schrijven.”


Over ‘Bijna echt’

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.

Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Benieuwd geworden naar ‘Bijna echt’? Lees onze recensie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *