Black Friday - Maren Stoffels [Leeshoekje.nl]
Recensie

Black Friday – Maren Stoffels

Series als Feuten van BNN of de Netflix serie Ares vind ik altijd wel interessant. Zelf heb ik niet bij een studentenvereniging gezeten tijdens mijn studie, maar series en verhalen als deze vind ik altijd wel intrigerend. Ik was daarom ook maar wat nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Maren Stoffels: Black Friday met als onderwerp de ontgroening!


Black Friday

“Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moét hierbij.

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…”

Het Verhaal & De Personages

Het verhaal begint met een persbericht met als headline “Studentenontgroening gaat gewoon door”. Na een incident met een stanleymes vorig jaar op de laatste dag van de ontgroening bij Veneris Dies Nigra ‘Black Friday’. Gaat een jaar later de ontgroening gewoon door.

Vervolgens komen we als lezers te recht in een politieverhoor met Megan, al snel blijkt dat ook de ontgroening van dit jaar niet zonder slachtoffers is afgelopen.

Het verhaal wordt verteld uit de ogen van Megan en Ris. Beide doen mee aan de ontgroening van Veneris Dies Nigra. Ris, om zijn bezorgde moeders te ontvluchten en een plek in Het Huis te bemachtigen voor een frisse studenten start. Megan om het verdriet van het overlijden van haar beste vriendin uit de weg te lopen. Elk hun eigen reden, maar zo’n ontgroening gaat niet af zonder gevaar. De ontgroening gaat her hard aan toe en de eerste jaars worden vernederd, op de test gesteld als het om hun zelfbeeld en vertrouwen gaan en dan de vraag wie kan je vertrouwen?

Het eindigt allemaal bij een ontknoping, waar het boek mee begon. Waar er een politie onderzoek naar leid en vooral dat heeft Stoffels in dit verhaal heel goed en spannend gedaan. Ik zag de twist niet aankomen!

Kokhalsend goed

Na het lezen van het nieuwste boek van Maren Stoffels wist ik direct weer waarom ik fan van haar ben. Het boek had ik in ander halve dag uit en het proefde naar meer. De spanning, de plottwists en dit maal een wat oudere studenten doelgroep.

Een ding kan ik wel zeggen. Het is het eerste boek waarbij ik gewoon door een passage moest kokhalzen. Zo gruwelijk was het niet eens, maar ik ging zo op in het verhaal, dat ik er gewoon een lichamelijke reactie op had. Uiteindelijk moest ik gewoon een heel paragraaf overslaan, omdat ik het niet aan kon. Een boek dat je gewoon opzuigt in het verhaal, dat kan Stoffels goed.

Ik kan in elk geval niet wachten op Stoffels volgende boek!

Informatie

Titel: Black Friday
Auteur: Maren Stoffels
Uitgeverij: Leopold
Jaar: 2020
Pagina’s: 208
Categorie: YA Thriller

Lees ook:


Heb jij in een studenten vereniging gezeten of zit je er in een? Herken je de ontgroening, of mag je daar niets over zeggen? Wij zijn benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *