Bemind - Ingrid L.D. Verbakel
Recensie

Bemind – Ingrid L.D. Verbakel

Ik houd van gedichten. Tijdens mijn puberteit schreef ik er massa’s van, en ook nu schrijf ik nog wel eens een gedichtje. Gedichten van anderen lezen vind ik ook fijn, en toch lees ik bijna nooit een gedichtenbundel. Simpelweg omdat er nog zo veel andere boeken zijn die ik nog wil lezen. Misschien dat ik juist daarom zo enthousiast toen Uitgeverij Palmslag mij vroeg of ik ‘Bemind’ van Ingrid L.D. Verbakel wilde ontvangen om te recenseren. Dat was misschien precies het zetje dat ik nodig had om even achterover te leunen met een fijne gedichtenbundel.


Bemind

Over het boek

Hoe verschillend ze ook zijn: kort of wat langer, donker of licht, verhalend of vol klanken zoals een lied, uit deze gedichten spreekt liefde. Ze gaan over de mooie en inspirerende kant, maar ook over de schaduwzijde van liefde. Over liefde voor iemand die jouw liefde niet beantwoordt en het ‘afkicken’ hiervan. Over liefde voor iemand die er niet meer is. En over liefde voor jezelf, misschien wel de moeilijkste liefdesrelatie die er bestaat.

Wederzijds

Een makkie is het
dichten over
groot onbeantwoord
verlangen.
Maar die vanzelfsprekende
genegenheid,
alles gezegd in die ene
liefdevolle blik,
is moeilijk in
woorden te vangen.

Uit: Bemind, p.25

Kwestie van gevoel

Hoe beoordeel je iets dat zo op basis van gevoel is geschreven? Ook op gevoel, denk ik. Ik ga dan ook niet zeggen of de gedichten in de bundel goed of slecht zijn, want daar heb ik helemaal geen verstand van. Het enige wat ik kan zeggen is of ze me raakten. En dat deed een groot deel van de gedichten in deze bundel.

Toegankelijk taalgebruik

Toen ik zelf begon met dichten, was ik nogal van de ‘mooischrijverij’: veel moeilijke woorden om zo intelligent mogelijk over te komen. Daar ben ik inmiddels vanaf gestapt. Nu vind ik dat gedichten juist toegankelijk moeten zijn en voor iedereen te begrijpen. Wat dat betreft is deze bundel een schot in de roos. De gedichten van Verbakel zijn in eenvoudige, herkenbare taal geschreven en daardoor prettig om te lezen.

Gevarieerd

De onderwerpen van de gedichten variëren van liefde en verlies tot natuurervaringen, prettig opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukjes. Ook de stijl van de gedichten was zeer gevarieerd, wat ik best bijzonder vind voor één dichter. Sommige gedichten lazen meer als korte verhaaltjes, anderen hadden meer een klassieke dichtvorm. Een leuke mengelmoes om te lezen. Er was alleen één gedicht dat me compleet in verwarring bracht: het was volledig in het Frans geschreven! Het bleek prima te lezen te zijn met mijn middelbareschoolfrans, maar ik begreep niet goed waarom er een Frans gedicht in de bundel stond. Op de volgende pagina bleek trouwens de vertaling te staan, maar daar kwam ik pas later achter.

Indringer

Een hoofdstuk waar ik iets meer moeite mee had was ‘Rauw’, met gedichten over verlies. Niet omdat ik deze gedichten zo zwaar vond, maar omdat ze zo persoonlijk waren, dat ik me een beetje een indringer voelde in het leven van iemand anders. Ze raakten mij zeker, maar het voelde een beetje alsof ik ze eigenlijk niet had mogen lezen.

Slenteren en gedichten plukken

Ik wil graag afsluiten met een opmerking die Marleen Janssen maakte in het voorwoord van deze bundel. Het lezen van een gedichtenbundel is als slenteren door de pagina’s. Alles vertraagt en je laat wat je leest rustig op je inwerken. Dat herken ik zeker, maar ik wil er ook nog iets aan toevoegen, wat ik tijdens het lezen van ‘Bemind’ zelf heb ervaren. Tijdens het slenteren was ik ook bezig met het ‘plukken’ van de gedichten die het dichtst bij mezelf stonden.

Als je van gedichten houdt, neem dan vooral de tijd om lekker door deze bundel te slenteren. Pluk wat je kunt gebruiken, en neem dit met je mee.

Informatie

Titel: Bemind
Auteur: Ingrid L.D. Verbakel⠀
Uitgeverij: Palmslag
Jaar: 2020⠀
Pagina’s: 71 pagina’s


Dit boek hebben wij ontvangen als recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *