De Stroopwafelshop - Astrid Harrewijn
Recensie

De Stroopwafelshop – Astrid Harrewijn

Soms heb je zo’n boek dat je op alle vlakken aanspreekt, nog voor je het hebt gelezen: een prachtige cover, een aansprekende titel en een flaptekst die direct uitnodigt tot verder lezen. Dat had ik met ‘De Stroopwafelshop’ van Astrid Harrewijn. Het hele boek straalt feelgood uit en ik kon dan ook niet wachten om het te lezen.


De Stroopwafelshop

Over het boek

Suze is niet zo van de spontane acties. Ze twijfelt veel en heeft moeite met knopen doorhakken. Ze staat dan ook enorm van zichzelf te kijken als ze meteen ‘ja’ zegt op een bizarre uitdaging. Haar vroegere werkgever heeft een wedstrijd uitgeschreven waarbij de drie deelnemers (Suze en twee andere oud-werknemers), elk in een andere wereldstad een koffietentje moeten openen waar stroopwafels verkocht worden. Wie in één jaar de meeste winst maakt wint honderdduizend euro.

Suze vertrekt halsoverkop naar New York om haar koffietentje te openen. Iets wat haar niet in dank wordt afgenomen door haar ouders, vriend en beste vriendin. Eenmaal aangekomen in New York zakt de moed haar in de schoenen als blijkt dat ze haar koffietentje moet openen in een behoorlijk criminele achterbuurt. Toch waagt ze de sprong en weet ze langzaam de harten van de buurtbewoners te winnen, en zij die van haar.

Fijn verhaal

Je hoeft je echt niet altijd in de hoofdpersoon te kunnen verplaatsen om van een boek te kunnen genieten. Want eerlijk is eerlijk, ik begrijp echt helemaal niks van Suze. Als je thuis een serieuze relatie hebt, lieve vrienden en familie en een goede baan, wat bezielt je dan om al je schepen achter je te verbranden en halsoverkop in je eentje naar de andere kant van de wereld te vertrekken om een koffietentje te openen? Maar juist dat onbegrijpelijke maakt het zo’n fijn en vermakelijk verhaal.

Hartverwarmend

Ik had verwacht dat dit boek een en al feelgood zou zijn. Dat was niet het geval, want er zat ook behoorlijk wat drama in het boek. Maar dit werd wel luchtig gebracht, waardoor het nooit echt zwaar werd. Het verhaal ging niet alleen over alle hindernissen die Suze (uiteraard) moest overbruggen bij het openen en draaiend houden van haar koffiewinkeltje, maar ook over de levens van de buurtbewoners, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Juist het bij elkaar komen van deze uiteenlopende mensen maakte dit boek tot een hartverwarmend verhaal.

Oh ja, een kleine waarschuwing voordat je aan dit boek begint: lees het niet met een lege maag. Je zult ongetwijfeld tijdens het lezen een onweerstaanbare trek in stroopwafels en ander lekkers krijgen.

Informatie

Titel: De Stroopwafelshop
Auteur: Astrid Harrewijn⠀
Uitgeverij: De Boekerij
Jaar: 2020⠀
Pagina’s: 288 pagina’s


Zou jij alles achterlaten om een eigen zaak te beginnen aan de andere kant van de wereld? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *