Het boek was beter. Of toch niet?
Boek VS Film

Het boek was beter… of toch niet?

Kleine waarschuwing vooraf: de inhoud van dit bericht kan door sommigen gezien worden als heiligschennis. Ik wil het namelijk hebben over boekverfilmingen. En hoewel ik me negen van de tien keer helemaal aansluit bij het idee dat het boek écht beter was, geldt dit toch niet altijd. Want hoewel ze schaars zijn, bestaan er ook waardige boekverfilmingen en een enkele keer – ik durf het bijna niet te zeggen – is de film zelfs beter dan het boek. Hieronder noem ik mijn 5 favorieten.

Perfume: The story of a Murderer (2006)

Dit is misschien wel de boekverfilming waar ik het meest van onder de indruk was toen ik hem zag. Voor het zien van de film had ik het boek ‘Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders‘ van Patrick Süskind al gelezen voor mijn leeslijst voor Duits. Hoewel ik lang niet alles begreep vond ik het toch een goed verhaal. Het is natuurlijk ook een griezelig, maar fascinerend gegeven: een man die vrouwen vermoord om van hun lichaamsgeur het ultieme parfum te maken. Waarom de verfilming van dit boek zo’n indruk op me maakte? Omdat het de makers is gelukt om iets ongrijpbaars als geur in beeld te brengen. Je ziet als het ware wat Jean Baptiste Genouille ruikt en dat levert een heel bijzondere kijkervaring op.

Harry Potter (2001 – 2011)

Misschien een inkoppertje, maar Harry Potter mag niet in deze lijst ontbreken. Hoewel de trailer hierboven alleen hoort bij deel 1: Harry Potter en de Steen der Wijzen‘, heb ik het eigenlijk over de gehele serie. De films zijn razend populair, maar toch is het wel verwonderlijk dat ze ook zo hoog op mijn lijstje staan. De Harry Potter boeken behoren namelijk tot mijn favoriete boeken aller tijden en over het algemeen ben ik van mening dat je daar gewoon van af moet blijven. Maar in dit geval zijn de boeken gewoon meesterlijk verfilmd en zijn de films ook behoorlijk trouw gebleven aan de boeken. Dat helpt natuurlijk ook.

Chocolat (2000)

De eerlijkste kans die je een boekverfilming kunt geven is de film kijken voordat je het boek hebt gelezen. In het geval van ‘Chocolat’ wist ik niet eens dat er een boek van bestond. Ik stuitte toevallig op de dvd die ergens in de uitverkoop was en besloot hem mee te nemen. Ik was helemaal weg van het verhaal over een vrouw die het leven in een rustig en zeer gelovig dorpje op zijn kop zet door er een chocolaterie te openen. Toen ik jaren later het gelijknamige boek van Joanne Harris in de bieb vond, móést ik het ook gewoon lezen. Helaas viel het me nogal tegen. Ik weet niet precies waar het aan lag, maar het boek miste gewoon de ‘magie’ van de film. 

Murder on the Orient Express (2017)

Een vrij nieuwe film in dit rijtje, terwijl het boek Murder on the Orient Express van Agatha Christie al uit 1934 stamt. Ik heb het boek met veel plezier gelezen, hoewel het misschien een beetje traag geschreven is. Maar het sfeertje van zo’n typisch Engelse detective sprak me wel heel erg aan. Die sfeer is ook goed neergezet in deze verfilming. En ondanks het feit dat ik natuurlijk al wist wie de moordenaar was, vond ik de film toch erg leuk. Absoluut een waardige verfilming.

Kruistocht in spijkerbroek (2006)

Soms is het niet erg als de film niet helemaal trouw blijft aan het boek. ‘Kruistocht in Spijkerbroek‘ van Thea Beckmann is natuurlijk een klassieker, maar was wel al behoorlijk gedateerd toen de film in 2006 verscheen. De makers hebben hier slim op ingespeeld door te moderniseren waar nodig, maar wel op een manier die het oorspronkelijke verhaal eer aan doet. De hoofdpersoon komt niet uit de jaren ’70, maar is een tiener uit onze eigen tijd (hoewel 2006 inmiddels ook alweer 14 jaar geleden is). Dat maakt de film wat toegankelijker voor jonge kijkers, wat natuurlijk wel belangrijk is voor een kinderfilm. Bovendien zorgde de toevoeging van een iPod (of op zijn middeleeuws: ‘troubadour in een doosje’) voor een scène die ik niet snel zal vergeten. 

Na het schrijven van dit stuk heb ik echt zin gekregen in een filmavondje. Verschillende van bovenstaande films zou ik zo nog een keer willen bekijken, maar er zijn natuurlijk ook nog veel boekverfilmingen die ik nog nooit gezien heb en het bekijken waard zijn.


Mis je een film in dit rijtje met waardige boekverfilmingen? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *