Moedermaffia - Anita Terpstra [Leeshoekje]
Recensie

De Moedermaffia – Anita Terpstra

Op Instagram zag ik een tijdje terug het boek ‘De Moedermaffia’ van Anita Terpstra voorbij komen. Direct wist ik het: dit boek moest ik lezen. Ik wist nog niet wat voor boek het zou zijn, maar die titel sprak mij aan. Als moeder weet ik namelijk wel wat de moedermaffia is. 


De Moedermaffia

Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten.

Nog voordat Merel “baby’ kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.

Het Verhaal & De Personages

Merel is zwanger, maar zit echt niet in een baby-bubbel. Ze is blij met haar plotselinge zwangerschap, maar al dat gedoe eromheen. Toch besluit ze naar een yoga groepje voor zwangeren te gaan en daar wordt ze geconfronteerd met allerlei soorten moeders. 

Het verhaal is fictief, maar leest als een aaneengesloten Kollum in een tijdschrift. De nuchtere merel, die alles maar aan ziet en aanhoort. De diverse andere moeders in wording die elk een andere visie hebben voor de geboorte en de opvoeding en de moedermaffia! 

Het boek leest heerlijk weg met gemak. Een feest der herkenning en te lezen met tranen in je ogen van het lachen. De zwangere, de zwangerschap, de situaties en de reacties van de mannen. Vooral omdat laatste ben ik erg blij dat Anita Terpstra dit op een juiste manier heeft weten te verwerken. Zonder iemand ook maar belachelijk te maken. Alles, hoe absurd ook, is herkenbaar!

Moedermaffia?

MOEDERMAFFIA – Groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin

Voor mensen die geen ‘vrouw’ en(of) moeder zijn is het moeilijk te beseffen dat er iets is als een ‘Moedermaffia’. Geloof mij die is er. Tijdens beide zwangerschappen en daarna heb ik zeker kennis gemaakt met de moedermaffia. Vooral rond het concept ‘borstvoeding’, want daar heeft de moedermaffia maar wat graag een mening over. Ook maar zonder na te denken wat jouw situatie is.

Wil je een indruk krijgen van de Moedermaffia, dan is dit boek de perfecte uitleg. Het is niet eens zo overdreven of uitvergroot. Helaas zijn er zulke vrouwen en moeders, die maar wat graag hun mening delen.

Wat maakt dat ik met tranen in mijn ogen van het lachen dit boek las en het direct aan al mijn moeder en zwangere vriendinnen aanraden!

Informatie

Titel: De Moedermaffia
Auteur: Anita Terpstra
Uitgeverij: Cargo
Jaar: 2020
Pagina’s: 256


Ben jij bekend met de moedermaffia? We zijn erg nieuwsgierig hoe! Laat het weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *