Zomerburen - Rianne Robben
Recensie

Zomerburen – Rianne Robben

Ik schreef het al eerder: ik ben gek op liefdesverhalen, helemaal wanneer deze verhalen over de liefde tussen twee vrouwen gaan. Helaas zijn deze boeken, zelfs anno 2020, best schaars en loopt een groot deel ook nog dramatisch af. Wat was ik blij toen ik op Instagram las over ‘Zomerburen’ van Rianne Robben, dat op basis van de cover en flaptekst op mij overkwam als een heerlijk feelgoodboek.

Toen ik hoorde dat ik een exemplaar van Blossom Books mocht ontvangen om te recenseren, heb ik bijna letterlijk op wacht gelegen voor de brievenbus. Zo nieuwsgierig was ik naar dit boek. Ik heb het na ontvangst dan ook in één adem uitgelezen. Dat moest ook wel, want mijn vrouw kon ook niet wachten om er aan te beginnen.


Zomerburen

Over het boek

Olivia’s leven staat volledig op zijn kop als haar vriend Niels halsoverkop naar Australië vertrekt. Dit zorgt niet alleen voor twijfels over hun relatie, maar ook over haar studiekeuze, die ze vooral vanwege Niels had gemaakt. In een opwelling besluit ze naar haar opa en oma in Drenthe te gaan. Daar is ook Ilse, het buurmeisje van haar opa en oma, dat ze sinds haar verhuizing naar Amsterdam niet meer had gezien. Net als vroeger trekken de twee weer elke dag met elkaar op. Langzaam maar zeker wordt Olivia weer vrolijker. Maar komt dat alleen door het gezelschap van haar opa en oma en de fijne gesprekken met Ilse? Of is er meer aan de hand?

Anders dan verwacht

Ik moet zeggen dat dit boek absoluut niet is wat ik ervan had verwacht. Is dat erg? Zeker niet. Ik moest alleen even omschakelen toen ik erachter kwam dat dit geen Jill Mansell-achtig liefdesverhaal was, maar best een serieuze boodschap had over twijfels en homofobie. Een belangrijke boodschap, verpakt in een luchtig verhaal, waardoor het gelukkig nooit te zwaar op de hand werd.

Herkenbaar voor mijn jongere ik

In eerste instantie had ik het idee dat ik mezelf niet zo in het verhaal kon herkennen. Op vrouwen vallen is voor mij niet zo’n issue (meer). Maar toen besefte ik dat dat kwam omdat ik al een stukje verder ben in mijn leven dan Olivia. Inmiddels ben ik helemaal blij met wie ik ben én getrouwd met een fantastische vrouw. Maar dat betekent niet dat ik nooit getwijfeld heb.

Toen ik een jaar of 15 of 16 was, had ik precies dezelfde twijfels als Olivia. Ik was ineens niet meer zeker van wie ik was en heel erg druk bezig met de mening van anderen. Als ik dit boek toen had gelezen, had ik me er zeker in herkend. Vooral het gevoel uit de kast te móéten komen. Dat is wat mij betreft wel de beste les uit dit boek. Je moet helemaal niets. Het is jouw gevoel, waarom zou je daarvoor verantwoording moeten afleggen aan anderen? Vertel het wanneer jij er klaar voor bent.

Aandacht voor biseksualiteit

Waar ik mij niet zo bewust van was, is dat er in Nederland eigenlijk nauwelijks boeken zijn over biseksualiteit. De hoofdpersoon is eigenlijk altijd óf hetero, óf homo/lesbisch. En ook in het echte leven wordt vaak gedaan alsof biseksualiteit niet bestaat. Mensen denken vaak dat als je biseksueel bent, je gewoon niet kunt kiezen waar je bij hoort. Daarom is het ontzettend goed dat er met ‘Zomerburen’ nu ook een boek is met speciale aandacht voor biseksualiteit.

Wel erg veel feitjes

Wat ik iets minder fijn vond, was dat het boek aan elkaar hing van de feitjes. Niet alleen over de LHBTQ+-gemeenschap, maar over van alles en nog wat. Ilse bleek namelijk een soort wandelende Wikipedia te zijn. Nu ben ik gek op feitjes, maar in dit boek vond ik het een beetje veel van het goede. Voor mijn gevoel leidden ze net iets te veel af van het verhaal.

Hartverwarmend én schrijnend

Kan een boek zowel hartverwarmend als schrijnend zijn? Kennelijk wel. De manier waarop Olivia’s gevoelens voor Ilse worden omschreven, kan ik niet anders omschrijven dan ‘lief’. Aan de andere kant wordt pijnlijk duidelijk hoe bekrompen er vaak nog over niet-hetero’s wordt gedacht. En natuurlijk: over die homofobie lees je liever niet (sommige opmerkingen en situaties waren behoorlijk pijnlijk), maar het bestaat en moet benoemd worden. Ik heb zelf veel mazzel gehad op dat gebied, maar ik sluit er zeker mijn ogen niet voor. Ik vind dat Robben dit op een toegankelijke manier bespreekbaar heeft gemaakt.

Gelukkig was het zeker niet een en al ellende. Met een Imagine Me and You-waardig einde (als je deze film niet gezien hebt, ga hem dan kijken!) kreeg ik toch nog mijn feelgood-ervaring.

Informatie

Titel: Zomerburen
Auteur: Rianne Robben
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar: 2020
Pagina’s: 227


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *