Vis in een Boom - Lunda Mullaly Hunt [Leeshoekje]
Recensie

Vis in een Boom – Lynda Mullaly Hunt

Afgelopen vrijdag kwam ik er achter dat van 1 t/m 8 oktober het  DYSLEXIA AWARENESS WEEK is. Zelf heb ik (Wendy) ook Dyslexie. Het is daarom een onderwerp naar mijn hart, omdat er te veel vooroordelen over zijn, vanwege onwetendheid. Ik lees daarom ook graag boeken die dit onderwerp in hun verhaal hebbe. Zoals het kinderboek ‘Vis in een Boom’ van Lynda Mullaly Hunt.


Vis in een Boom

“Ally is slim. Slim genoeg om iedereen voor de gek te houden. In welke klas ze ook terechtkomt, ze is kampioen in het voorkomen dat iemand haar geheim ontdekt. Ze kan namelijk niet lezen. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij begrijpt dat er achter Ally’s stoerheid een ander meisje zit. Een meisje dat helemaal niet dom is, maar dyslectisch. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.”

Het Verhaal & De Personages

De elfjarige Ally is een slimme meid. Ze weet namelijk iedereen voor de gek te houden, zodat niemand haar geheim ontdekt. Ally kan niet lezen en met schrijven heeft ze ook de grootste moeite. Ze schaamt zich kapot en verbloemt haar schaamte en haar geheim door iedereen om de tuin te halen en de clown uit te hangen. Ally is net nieuw op haar school, maar de docenten zijn ten einde raad. Tot Ally een nieuwe docent krijgt. Een meester die blijkt anders te zijn dan alle andere volwassenen. Hij kijkt verder dan het stoere meisje, een meisje dat echt niet zo dom is en die zoals hij het vermoeden heeft Dyslexie heeft.

Een leraar die anders denkt en die ook Ally en haar klasgenoten anders leren denken. Door mee te denken en te denken in andere oplossingen weet de docent Ally een nieuw soort zelfvertrouwen te geven in plaats van schaamte. Er gaat een nieuwe wereld voor Ally open, een die voorbij haar Dyslexie gaat en haar doet zetten door

Te Kwaad om te Lezen

‘Vis in een Boom’ verteld een verhaal wat dicht bij mij staat. Ik heb dyslexie en nee zeker niet de variant zoals Ally het heeft. Van dyslexie is immers geen één type. Toch herken ik dingen waar zij tegen loopt. Onder andere vooroordelen die tot schaamte leiden. Nee, ik schaam me niet voor mijn dyslexie, maar ik schaam me voor de vooroordelen die mensen direct hebben en de hokjes die zij mij in stoppen. Maar terug naar het boek…

Door dat het onderwerp zo dicht bij mijn hart ligt had ik de eerste paar hoofdstukken de grootste moeite om door heen te komen. Niet vanwege hoe het was geschreven, maar omdat ik te kwaad was om te lezen. Hoe kan het toch dat geen leraar of begeleider door heeft wat er aan de hand is. Niet naar het hele complete plaatje kijkt. Er wordt al een label geplakt voor er naar het hele plaatje wordt gekeken. (Helaas herkenbaar). Het maakt het boek helaas realistisch, want je moet maar net geluk hebben dat je de juiste leraar hebt (die had ik ook en te gekke ouders!).

Daarnaast gaat niet boek NIET ALLEEN OVER DYSLEXIE. Het gaat over buitengesloten worden, je alleen voelen en gepest worden. Het belang van de juiste mensen en vriendschappen om je heen. Durven anders te denken en anders naar dingen te kijken.

In andere woorden een prachtig kinderboek, waar kinderen heel veel uit kunnen halen. Aanrader dus!

“Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.”~ Albert Einstein (een Dyslectici)

Informatie

Titel: Vis in een Boom
Auteur: Lynda Mullaly Hunt
Uitgeverij: Uitgeverij Holland
Jaar: 2020
Pagina’s: 216
Categorie: +10 jaar


Zijn er onderwerpen in boeken die specifiek heel veel voor jouw betekenen? Mocht je het willen delen dat kan hier onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *