Trip down Memory Lane
Boekenliefde

Trip down Memory Lane

Ik schreef het al eerder deze week: de Kinderboekenweek neemt je dit jaar mee terug in de tijd. En dat geldt absoluut ook voor mij, want het thema ‘En toen?’ laat mijn gedachten afdwalen naar de tijd dat ik zelf historische (kinder)boeken ontdekte. Tijd voor een Trip down Memory Lane.


Voorleesjuf

Mijn fascinatie voor historische romans heb ik denk ik grotendeels te danken aan mijn juf in groep 7 en 8 van de basisschool. Tijdens de lunchpauze las zij ons altijd voor. Misschien niet geheel gebruikelijk om kinderen van 10, 11, 12 jaar nog voor te lezen, maar ik vond het fantastisch. Vooral ook omdat de juf altijd zulke spannende boeken uitkoos, over piraten, ridders of de Tweede Wereldoorlog. Ik geloof niet dat mijn klasgenoten hier echt op zaten te wachten, maar ik droomde helemaal weg bij deze boeken over lang vervlogen tijden.

Bloedgeld

Het boek dat ik me het beste herinner uit deze tijd is ‘Bloedgeld’ van Simone van der Vlugt. Het gaat over een meisje dat, vermomd als jongen, meevaart op een VOC-schip. Ik heb het boek later meer dan eens zelf herlezen en altijd hoorde ik er in mijn hoofd de stem van mijn juf bij. Dit boek was mijn eerste boek van Simone van der Vlugt, en ik was meteen groot fan. Ik heb bijna al haar kinderboeken gelezen, en later ook verschillende boeken voor volwassenen.

Ridders en kastelen

Diezelfde juf heeft ook ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt aan ons voorgelezen. Oké, dat boek speelt zich af in een fantasiewereld, maar tijdens het luisteren waande ik me toch echt in de Middeleeuwen met al die ridders en kastelen. Misschien ken je ‘De brief voor de Koning’ van de Netflix-serie, maar als je het boek nog nooit hebt gelezen raad ik je dat echt aan. Zelf zou ik dit boek heel graag nog een keertje herlezen.

Klassieker

Iets later – ik denk dat ik net op de middelbare school zat – las ik ook een echte klassieker in dit genre: Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Ik weet nog dat ik dat boek eerst niet zo goed durfde te lezen, omdat ik wist dat het best heftig en zielig was. Maar toen ik het uiteindelijk toch las, maakte het diepe indruk op me. Het boek is misschien inmiddels wat gedateerd (de verfilming uit 2006 is niet voor niets hier en daar gemoderniseerd), maar toch is het een verhaal dat iedereen een keer gelezen zou moeten hebben.

De leukste geschiedenisles

Waarom verhalen over vroeger me zo aanspreken? Ik weet het niet. Misschien is het omdat je zo goed kunt wegdromen bij dingen die wat verder weg staan van je eigen belevingswereld. Je weet niet precies hoe de wereld er toen uitzag, dus moet je verbeelding het werk doen. Geschiedenis, zoals dat op school gebracht werd, was vaak een beetje saai, maar deze boeken maakten het leuk. Ik durf haast te zeggen dat ik er meer van heb geleerd (of in elk geval onthouden) dan van de geschiedenislessen op school.


Wat was (of is) jouw favoriete historische kinderboek? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *