De Diamant van Nanjarmasin - Arend van Dam
Recensie

De Diamant van Banjarmasin – Arend van Dam

Vandaag is de Kinderboekenweek van start gegaan, met als thema: ‘ En toen?’ . Dat betekent dat tot en met 11 oktober kinderboeken in de schijnwerpers staan die de lezer mee terug nemen in de tijd. Dat is natuurlijk al superleuk, maar wie in deze periode een kinderboek koopt van minimaal 12,50 krijgt daar ook nog eens ‘ De Diamant van Banjarmasin’ van Arend van Dam helemaal gratis bij. Ik mocht dit leuke kinderboekenweekgeschenk al vóór de Kinderboekenweek lezen.


De Diamant van Banjarmasin

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

Reis door de tijd in 96 pagina’s

In ‘De Diamant van Banjarmasin’ neemt Arend van Dam de lezer mee terug in de tijd met behulp van korte verhalen. Dat begint heel dichtbij, met zijn eigen familiegeschiedenis, maar gaat steeds verder terug, tot je uiteindelijk in de prehistorie bent beland. In de rol van alwetende verteller verbindt de auteur de losse verhalen met elkaar.

Geschiedenis is overal

Eerlijk gezegd pakte de inleiding mij niet zo erg. Dit ging over over familiegeschiedenissen en stambomen, terwijl ik juist meer geïnteresseerd ben in de ‘echte’ geschiedenis. Maar gaandeweg werd duidelijk waarom de auteur voor deze inleiding heeft gekozen. Geschiedenis is namelijk overal. Wat wij nu doen is later geschiedenis en zelfs de neanderthalers hadden al geschiedenis. Hoewel het boek bestond uit losse verhalen, had ik aan het eind het gevoel dat de cirkel mooi rond was.

Minder bekende stukjes geschiedenis

Wat ik erg leuk vond aan dit boek, is dat er niet alleen is gekozen voor bekende geschiedenisfragmenten, maar ook juist voor onbekende verhalen. Waar komt ‘De kop van Jut’ bijvoorbeeld vandaan? Ik had echt geen idee voordat ik dat boek las. Dat maakt het leuk om te lezen voor nieuwsgierige kinderen én volwassenen.

Informatie

Titel: De Diamant van Banjarmasin
Auteur: Arend van Dam
Illustrator: Anne Stalinski
Uitgeverij: Stichting CPNB
Jaar: 2020
Pagina’s: 96
Categorie: Jeugd [8+]


Heb jij het Kinderboekenweekgeschenk al? We zijn benieuwd wat je ervan vond. Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *