Mijn 5 favoriete boeken (tot nu toe)
Boekenliefde

Mijn 5 favoriete boeken (tot nu toe)

“Oh, je houdt van lezen? Wat is dan je favoriete boek?” Iedere boekenwurm krijgt zo nu en dan met deze vraag te maken. En iedere boekenwurm weet dat het beantwoorden van deze vraag zo goed als onmogelijk is. Er zijn zo veel mooie boeken, hoe kun je daar nu  één favoriet uit kiezen? Dat ga ik dan ook niet eens proberen. En als ik er nu vijf mag kiezen? Dat lukt nog net. Met moeite heb ik een lijst van mijn 5 favoriete boeken aller tijden samengesteld. Nou ja, aller tijden… in elk geval tot nu toe. Een opmerking vooraf. De volgorde van deze lijst is volstrekt willekeurig. Het in dus niet zo dat ik nummer 1 beter of mooier vind dan nummer 5. 


Harry Potter – J.K. Rowling

Oké, eigenlijk is dit natuurlijk niet één boek, maar een serie van zeven boeken, maar aangezien het een doorlopend verhaal is reken ik het in dit lijstje even als één geheel. Toen ik in de laatste jaren van de basisschool zat had iedereen het ineens over Harry Potter. Ik begreep de hype niet zo goed. Waarom waren mijn klasgenoten die anders nooit voor hun plezier lazen ineens zo geïnteresseerd in dikke boeken over een of andere tovenaarsleerling? Maar toen ik uiteindelijk toch ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen‘ uit de bieb haalde was ik verkocht.  Inmiddels heb ik alle boeken meerdere keren gelezen, zowel in het Nederlands als in het Engels. Sterker nog, bij ons thuis staat zowel de Nederlandstalige serie (van Miranda) als de Engelstalige serie (van mij) in de kast. 

The Time Traveler’s Wife – Audrey Niffenegger

De eerste keer dat ik The Time Traveler’s Wife las, was op de middelbare school. Mijn lerares Engels dacht dat ik het wel een mooi boek zou vinden en leende het aan me uit. En ze had gelijk. In no-time had ze het boek weer terug en had ik er een nieuwe favoriet bij. Het verhaal gaat over Henry, die door een ziekte ongecontroleerd door zijn eigen verleden en toekomst reist. Toch is het in de eerste plaats geen sciencefictionverhaal, maar een wel heel bijzondere liefdesgeschiedenis. Ik vond het boek zo mooi, dat ik het ook zelf wilde hebben en (uiteraard) later nog eens herlezen heb.

The Night Circus – Erin Morgenstern

Dit boek heb ik nog niet zo lang geleden voor de tweede keer gelezen. Gek genoeg wist ik niet zo veel meer over het verhaal, alleen dat ik het fantastisch vond. Ik herinnerde me vooral de mysterieuze sfeer van The Night Circus. Dat is ook de kracht van dit boek, over een geheimzinnig circus dat uit het niets verschijnt en verdwijnt en over een duister spel waarin twee jonge mensen de pionnen zijn. De sfeer wordt namelijk tot in detail omschreven, als lezer weet je hoe het circus ruikt, hoe het eten smaakt en hoe de muziek klinkt – je bent er echt bij. Ik geloof niet dat ik dat ooit eerder zo sterk bij een boek heb ervaren.

De vliegeraar – Khaled Hosseini

Een compleet ander boek was De vliegeraar. Ik kwam op de middelbare school voor het eerst in aanraking met dit aangrijpende verhaal over vriendschap, schuld en boetedoening. Toen bekeek ik de film samen met mijn klasgenoten in de bioscoop. Het verhaal was treurig, maar toch onbeschrijflijk mooi. Na het zien van de film wilde ik ook het boek lezen, en dat raakte me nog meer. Hoewel ik me eigenlijk geen voorstelling kon maken bij het leven in een door de Taliban bezet Afghanistan, ging die wereld door het boek echt voor me leven. 

Leeuwenjongen – Zizou Corder

Nog een kinderboekenserie in dit rijtje, en wel een heel bijzondere. Leeuwenjongen is namelijk geschreven door een moeder en haar (destijds) tienjarige dochter. Het verhaal gaat over Charlie, die niet alleen kats spreekt, maar ook nog eens zijn ontvoerde ouders moet zien te redden. Een echt avonturenboek, dat ik niet alleen als kind leuk vond om te lezen, maar ook als volwassene met veel plezier heb herlezen.


Wat zijn jouw favoriete boeken? Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *