The Hate U Give [leeshoekje]
Recensie

The Hate U Give – Angie Thomas

Sinds ik besloot begin dit jaar vaker boeken gewoon te lenen bij de bibliotheek lees ik ook meer Nederlandse vertalingen van boeken. Ik heb getwijfeld of ik ‘The Hate U Give’ van Angie Thomas wel in het Nederlands moest gaan lezen, omdat het zo’n Amerikaans onderwerp is. Ik besloot het te doen en… 


The Hate U Give

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Het Verhaal & De Personage

Star is een meisje wat in een arme buurt woont, maar wel naar een high-class school gaat. Iets wat duidelijk voelbaar is drukt op haar persoonlijkheid: leven in twee verschillende werelden. Als haar beste vriend bruut voor haar neus wordt doodgeschoten door een politie agent want ze overspoeld door emoties. Nog nooit voelde ze het verschil en het contract tussen waar zij woont en waar ze naar school gaat. Ze weet niet meer wie ze is en wie ze moet zijn. 

De persoonlijkheid van Star en haar frustraties zijn voelbaar in elke letter in het boek. Voor een blank persoon als ik lijkt het een ‘ver van mijn bed show’ als zie je het te veel tegenwoordig op TV. Het is dan ook een ontzettend actueel onderwerp wat veelte vaak nog voorkomt. Het boek is fictie, maar het verhaal niet. Het boek geeft niet een kant weet, maar geeft de kant weer zoals Star het ervaart. Het laat je voelen waar zij doorheen gaat en begrijpen welke beslissingen zij neemt. 

Relevant

De relevantie van het boek spat van de pagina’s. Het zou een must-read voor jongeren moeten zijn om meer grip te krijgen over hoe dingen toch nog gaan in de wereld. Zonder direct haat te creëren. Het boek is ontzettend goed geschreven en net zo goed vertaald. Waar ik bang was het ruwe kantje kwijt zou zijn, raakte het boek mij en was ik blij dat ook de Amerikaanse slang gewoon in zijn recht werd gehouden door niet vertaald te worden. Het is een boek dat je doet denken en een stap dichterbij zet bij het gevoel te begrijpen die helaas bij zoveel is. Het gevoel van ‘onrecht!’. 

The Hate U Give is inmiddels ook verfilmd. Ik heb de film nog niet gezien, maar ben wel ontzettend benieuwd hoe het sterke verhaal van Angie Thomas is vertaald naar het scherm. Als ik de film heb gezien zal ik dan ook zeker een boek vs film recensie schrijven. 

Informatie

Titel: The Hate U Give⠀
Schrijver: Angie Thomas⠀
Uitgeverij: Moon
Jaar: 2019
Pagina’s: 384
Categorie: YA [15-18 jaar]

Nederlands

Film

Engels


Wat is een boek wat jouw een stap dichter bij begrip heeft weten te brengen voor een situatie? Laat het weten in een reactie hier onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *