Er was eens iets anders - Danielle Teller [Leeshoekje]
Recensie

Er was eens iets anders – Danielle Teller

Ik ben dol op sprookjes. Heerlijk Disney films kijken of juist alle Efteling sprookjes aan mijn kinderen voorlezen in ben er dol op. Steeds vaker zie je ook juist die sprookjes omgevormd naar volwassen verhalen. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik daarom voor mijn verjaardag het boek Er was eens iets anders van Danielle Teller. Geen idee waar het precies over zou gaan, maar ik zag het op Instagram veel voorbij komen en het is een sprookje! 


Er was eens iets anders

“Als er in het land geruchten de ronde doen over de wrede opvoeding van de nieuwe prinses Assepoester, besluit haar stiefmoeder Agnes het ware verhaal te vertellen. De tienjarige Agnes wordt door haar arme boerenfamilie weggestuurd om bij een wasserij te gaan werken. Na enkele jaren ontvlucht ze haar tirannieke bazin, raakt onderweg zwanger en weet uiteindelijk als alleenstaande moeder een bestaan op te bouwen. Door een ongelukkige gebeurtenis keert ze terug naar het landhuis met de wasserij. Daar wordt ze het kindermeisje van Assepoester. Ze worstelt met haar liefde voor dit meisje dat haar stiefdochter wordt en uiteindelijk de gevierde prinses die de onbereikbare fantasieën van velen belichaamt.”

Het Verhaal & De Personages

Het boek is een soort spin-off van het welbekende sprookje Assepoester. ‘Er was eens iets Anders’ vertelt het verhaal van de boze stiefmoeder ‘Agnes’. In de tegenwoordige tijd woont zij in het paleis bij Assepoester, die inmiddels met de prins is getrouwd. De stiefmoeder blikt terug op haar verleden van hoe zij in armoede opgroeide. Al vanaf haar tiende uit huis werd gestuurd om te gaan werken. Door hard werken, een sterke persoonlijkheid en doorzettingsvermogen weet ‘Agnes’ wat te maken van haar leven, wat helemaal niet sprookjesachtig is.

Pas wanneer Agnes het kindermeisje en later stiefmoeder van Elfida/Ella, beter bekend als Assepoester, wordt maken we meer kennis met de welbekende verhaallijn. Ook hier blijkt niet alles wat het lijkt zoals in het sprookje. Het verhaal weet stiefmoeder Agnes een realistische personage te geven in de tijd van de middeleeuwen. Ze is een sterke vrouw die vecht om te leven en is helemaal niet zo’n slechte vrouw als het sprookje doet denken. Het geeft je een verfrissende blik op het welbekende sprookje. Niets is wat het lijkt ook niet in sprookjes! 

Sympathie

Ik hou van dit soort verhalen. Het “echte verhaal” achter de welbekende sprookjes en dan eens niet van uit het oogpunt van de hoofdpersonage van dat sprookje. Danielle Teller stelt niet teleur op de wijze dat zij de ‘boze’ stiefmoeder neerzet. Is die titel wel zo gegrond? Ik weet het niet want ik heb juist meer sympathie voor haar gekregen. Wat een sterke vrouw, die gevochten en gewerkt heeft voor de plek waar ze is en dan als ‘Boze’ stiefmoeder wordt bestempeld. Ze houdt gewoon van ‘Assepoester’. Maar ook hoe Teller andere elementen als ‘fairy-godmother’ en ‘het glazen muiltje’ heeft verwerkt uit het welbekende verhaal is goed gedaan. 

Hou je van sprookjes of ben je bekend met het verhaal van Assepoester dan is dit boek zeker een aanrader. Maar op zichzelf staand is het ook een goed en mooi boek om te lezen. 

Informatie

Titel: Er was eens iets anders⠀
Auteur: Danielle Teller⠀
Uitgeverij: Ambo|Anthos⠀
Jaar: 2019
Pagina’s: 376 ⠀


Van welk sprookje zou jij wel eens de back-story willen lezen? Heb je dan ook een personage in gedachten? Laat het ons weten!

Eén reactie

  • Marouscha

    Erg leuk boek! Zelf houd ik ook heel erg van sprookjes met een twist, dus dit boek paste perfect in mijn straatje. Wat ik heel bijzonder vond aan dit boek is dat het zich afspeelt in een ‘echte’ wereld, zonder magie. Alle gebeurtenissen die je kent uit het sprookje van Assepoester werden zo verklaard, dat ze eigenlijk heel logisch klonken. Soms voelde het aan alsof ik gewoon een historische roman aan het lezen was en dan ineens kwam bijvoorbeeld het glazen muiltje ter sprake en dacht ik weer: ‘Hé, ik ken dit verhaal’.

    Wat ik wel jammer vond was dat er veel (onnodig) moeilijke woorden in voor kwamen. Dit maakte het verhaal iets minder makkelijk te lezen. Ik kon me ook moeilijk voorstellen dat dit woorden waren die hoofdpersoon Agnes zou gebruiken. Los daarvan was het gewoon een leuk en origineel verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *