Vijf Stappen van Jou [Leeshoekje]
Recensie

Vijf Stappen van Jou – Rachael Lippincott⠀

Soms verbaas ik mij over dat ik over bepaalde boeken niet gehoord heb tot de verfilming in de bioscoop verschijnt. Vijf stappen van jou van Rachael Lippincott of ‘Five Feet Apart’ is zo’n boek. Het verhaal wekte direct mijn nieuwsgierigheid maar eerst wou ik wel het boek lezen. 


Vijf Stappen van Jou

“Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.

Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf.

Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?”

Het Verhaal & De Personages

Wat als je weet dat je doodgaat, wat zou je dan nog eens willen doen? Bij wie zou je dan nog willen zijn? En stel je nou eens voor dat, dat het enige is wat niet mag/kan omdat je dan zeker weten direct dood kan gaan?

In een notendop is dat het verhaal van Stella in Vijf Stappen van Jou. Stella heeft een taaislijmziekte. Iets waar ze vrede mee lijkt te hebben en ja het is frustrerend maar ze houdt zelf de controle in handen om alles te doen voor haar gezondheid. Een slimme, sterke en daadkrachtige tiener met een vreselijke ziekte. Maar dan komt Will in haar leven met hetzelfde lot, maar een andere levensvisie. Iets wat frustrerend is voor Stella en waar zij als controlefreak helemaal niet tegen kan. Toch raken de twee bevriend. Een vreemde vriendschap die bloeit in een gevaarlijke liefde. Want ze mogen absoluut niet bij elkaar in de buurt komen. Altijd 6 stappen van elkaar verwijderd. 

Het boek vertelt geen ‘sob story’ over hoe zielig het is dat twee jongeren ziek zijn. Het gaat over een onmogelijke liefde, het gaat over sterke persoonlijkheid en de macht weer in eigen handen nemen. Het laat zien dat een liefdesverhaal niet altijd mooi hoeft te zijn of romantisch, maar wel realistisch. Waarbij de persoonlijkheden van Stella en Will het belangrijkste in alles maken. 

Het is een episch dilemma waarin je mee wordt gezogen tijdens het lezen van het verhaal. Iets waarbij je bijna zelf vergeet te ademen.

Een adem

Het verhaal deed me erg denken aan ‘The Fault in our Stars’. Een verhaal waar het niet om de ziekte draait, maar om de mensen. Hoe zij hun leven ervaren zonder dat de ziekte centraal staat. Zij weten, wij weten dat ze een ziekte hebben, dus dat hoeft niet centraal te staan. Maar wel wat dat betekend voor de liefde. Aan het einde van het boek had ik tranen in mijn ogen en dat gebeurd niet vaak. Ik voelde mij gewoon versuft door alles wat ik had gelezen. Een boek wat je in één adem met gemak kan lezen en daarom van mij (Wendy) een absolute aanrader. 

Binnenkort zal ik elk geval ook een Boek VS Film schrijven over Vijf Stappen van Jou, want inmiddels heb ik ook de film gezien. 

Informatie

Titel: Vijf stappen van jou⠀
Auteur: Rachael Lippincott⠀
Uitgeverij: Volt⠀
Jaar: 2019⠀
Pagina’s: 232
Categorie: YA [15-18 jaar]

NL

FILM

ENG


Heb jij Five Feet Apart/Vijf Stappen van JOU al gelezen of gezien? Wat vond je er van? Laat het ons hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *