Het Schaduwjaar [leeshoekje.nl]
Recensie

Het Schaduwjaar – Kim Liggett

‘Don’t judge a book by its cover’, maar een mooie cover helpt wel altijd om mij nieuwsgierig te maken naar een boek. Toen Het Schaduwjaar van Kim Liggett uit kwam zag je het bij alle bookstagrammers op Instagram voorbij komen. Het maakte mij ontzettend nieuwsgierig vooral vanwege de mooie roze cover. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik het boek in de bibliotheek vond. (Ik had een boeken-koop stop op mijzelf gezet namelijk). 


Het Schaduwjaar

“Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden. Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.

Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaar meisjes zijn ze zelf.

Het Verhaal & De Personages

In een wereld waar meisjes krijgen te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Worden de vrouwen op hun 16de verbannen naar de wildernis: Het Schaduwjaar. Een jaar waarin ze zich moeten zuiveren en hun toverkrachten moeten afstoten. Klaar om terug te keren voor het huwelijk.

Tierney is echter anders dan de andere meisjes uit haar dorp. Er klopt iets niet aan het genadejaar waar niemand het niet over mag hebben. Waarom voelt ze dan helemaal geen toverkrachten waar iedereen het over heeft. Tierney doet mij hier mee heel erg denken aan Katniss uit de Hunger Games. Een sterke vrouwelijke persoonlijkheid die haar eigen weg volgt om te overleven. Als lezer weet je echter voor het genadejaar aanbreekt niet wat deze inhoud. Net als Tieney zelf. Waar gaat het verhaal naar toe? Hebben de meisjes echt toverkrachten? Zijn zij zo gevaarlijk?

Tierney haar achterdochtigheid en sterke persoonlijkheid weten haar te redden van de omstandigheden en de anderen. En juist die andere personages in het boek, maken het verhaal interessanter. Maar daar kan meer dan dat niets over gezegd worden zonder spoilers!

Handmaids Tale VS Hunger Games

In alle eerlijkheid kwam ik met moeite door ⅓ deel van het boek. Het ging mij veel te traag, maar toch was ik nieuwsgierig waar dit naar toe zou gaan en bleef ik lezen. Top er een punt kwam dat ik dacht YES eindelijk nu komt er wat, iets wat ik niet persé direct had kunnen voorspellen. Vanaf dat punt heb ik het boek ook niet weg kunnen leggen. Het verhaal zorgde vanaf dat punt dat ik nieuwsgierig was naar het eindpunt van het verhaal van Tieney. Welk pad zou zij kiezen en wat zou zij weer terug gaan naar haar dorp.

Uiteindelijk leide het einde mij in een tweestrijd. 1. Teleurgesteld dat het verhaal niet anders liep. 2. Bevredigend dat het zo gelopen is en niet een cliché einde heeft, maar juist heel verrassend. 

Het verhaal deed mij vooral heel erg denken aan de serie (en tevens boek) ‘The Handmaids Tale’. Een serie waar ik tevens moeizaam doorheen kom. De dunne lijn tussen realiteit en fantasie is wat je doet denken en verwarren. En toch wist het boek mij ook wel te boeien. Desondanks mijn wisselende mening denk ik wel dat het een aanrader is. Ja het is even doorheen bijten, maar ik denk dat veel vrouwen/meisjes het zeker interessant zullen vinden. 

Het schijnt dat het schaduwjaar ook verfilmd gaat worden. Ik denk zeker dat het een erg goede verhaallijn is voor een film en ben dan ook erg benieuwd als het resultaat daar eenmaal is. 

Informatie

Titel: Het Schaduwjaar (Origineel: The Grace Year)
Auteur: Kim Liggett
Uitgeverij: Van Goor
Jaar: 2019
Pagina’s: 400
Categorie: YA [15-18 jaar]

Nederlands

Engels


Heb jij Het Schaduwjaar gelezen? Wie hoop jij dat de rol van Tierney in de verfilming gaat vertolken? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *